Kinesisk start kan snart tillverka elbilar med cell-till-chassi-teknik

En kinesisk startup planerar att helt avskaffa batteripaket och integrera celler direkt med en elbils chassi.
Med detta mål i åtanke tillkännagav Neta Auto på onsdagen ett samarbetsavtal med batterileverantören CATL för att använda den senares cell-till-chassi-teknik, märkt som Integrated Intelligent Chassis (CIIC).
I ett pressmeddelande sa Neta att det skulle vara det första kinesiska elbilsföretaget att utveckla denna teknik, men sa inte när det kan dyka upp i ett produktionsfordon. Det kan också vara den första att göra det för en personbil var som helst i världen.
Cell-till-chassi innebär att alla batterikomponenter är inrymda i fordonets struktur, utan behov av ett separat batteripaket. Neta Auto hävdar att detta kommer att bidra till att förbättra allt från räckvidd till säkerhet.

CATL på Frankfurts bilmässa
CATL:s CIIC är i huvudsak en one-stop-strategi, där batterileverantören vill kombinera sin cell-to-pack-teknik med motorer och andra drivkomponenter i chassit, vilket möjliggör flera elbilar från en modulär arkitektur.
Detta är ett steg förbi den cell-to-pack-batteriteknik som CATL, som har samarbetat med Neta Auto sedan 2021, börjar erbjuda biltillverkare. Cell-to-pack-teknik gör sin debut på den kinesiska marknaden Zeekr 009 elektriska skåpbilen, och potentiellt i modeller från Hyundai, Kia och Genesis.

Vinfast VF7
Ett samarbete som tillkännagavs mellan CATL och Vinfast i oktober, som också nämner CATLs CIIC-skateboard, kan också potentiellt resultera i mer överkomliga elbilar för tillväxtmarknader.
Tesla föreslog ursprungligen att dess 4680 celler skulle gå in i ett strukturellt batteri, men baserat på rapporter är det strukturella paketet fortfarande borttagbart – så nuvarande Tesla EVs är inte där än.
En av nackdelarna med en sådan strategi kan vara batteriernas återvinningsbarhet – eftersom enskilda celler kan vara svårare att ta bort och återvinna än en förpackning i sig. Med CATL som hävdar att det kan göra celler på 16 år och miljoner mil, kan nästa behov vara att göra själva bilarna mer hållbara.