Cadillac’s Celestiq kommer tillbaka av Flying Goddess huvprydnad

Nu när Cadillac har fått finansieringen och friheten att skapa bilar som Celestiq (potentiellt) värdiga märkets storhetstid, är det (potentiellt) passande att en ikon från den storhetstiden kommer tillbaka. Den lyxiga biltillverkaren tillkännagav att de kommer att ta tillbaka den Flying Goddess huvprydnad som skapades 1929 för sina V16-modeller som 1930 års Sport Phaeton. Dagens Cadillac gav GM Design-skulptören Richard Wiquist jobbet att handskulptera en ny gudinna för Celestiq som skulle representera varumärkets arv och hantverket som förkroppsligas i den elektriska sedanen på 300 000 dollar, och som både i pose och metafor skulle visa vägen framåt. .
Flytten är nästa steg i återkomsten av Gudinnan, faktiskt, designers har placerat hennes bild i den roterande infotainmentratten i 2016 års Escala-koncept. För några år sedan sa Cadillac att layouten ”ger en inblick i framtida Cadillac infotainmentsystem.”
Den korta bakgrunden är att motorhuvens prydnader började bli ett måste för lyxbilar när de kom in på 1920-talet, och de blev standardiserade symboler för varumärkeskännedom på 1930-talet. Den brittiske skulptören Charles Sykes skulpterade Rolls-Royces Spirt of Ecstasy 1911. Den brittiske målaren F. Gordon Crosby skapade den andra Flying B som skulle bli Bentley-standarden efter att ha dykt upp på 1930 års 8 Liter, samt Jaguar’s Leaper som debuterade 1938. I GM-dotterbolaget som skapade biltillverkarens ljusa verk vid den tiden, skapade skulptören William Schnell den flygande gudinnan för att representera ”själva andan av oöverträffad snabbhet och kraft, i kombination med nåd och perfekt balans.”
Cadillac gjorde henne till ett alternativ på sina V8-, V12- och V16-bilar. Två andra skulptörer i samma dotterbolag förfinade hennes utseende 1933. Cadillac satte henne på V16-modellerna 1934, sedan på de åtta- och 12-cylindriga bilarna. Hon förblev en fixtur genom ytterligare några evolutioner fram till 1956. Hennes sista framträdande kom på Eldorado Brougham från 1959 som bar Pininfarina-kaross, men hon var så stiliserad att hon kunde misstas för en fågel eller abstrakt konst.
Wiquist baserade sin version för Celestiq från 1933 års mall exklusivt för Cadillac Sixteens. Hon kommer att dyka upp på tre platser på bilen, med början med hennes bild ovanför orden ”Hand Built in Detroit” på en polerad billet av aluminium som är inkapslad i glas på den främre fjärdedelspanelen. En upplyst gudinna-ikon visas ovanför laddningsporten. Och som förhandsgranskad av Escala, dyker hon upp igen inuti den roterande infotainmentvredet, bakgrundsbelyst och alltid vänd åt höger oavsett åt vilket håll ratten vrids. Nej, hon kommer inte att synas längst fram på huven, men vi har en känsla av att det bara är en tidsfråga innan Cadillac åtgärdar den bristen.
: