Byter Toyotas vd signal att den går all-in på elbilar?

Ett ledarskapsbyte hos Toyota verkar inte ha förändrat biltillverkarens EV-strategi.
Akio Toyoda tillkännagav nyligen ett steg över till ordförande efter 14 år som VD för biltillverkaren som grundades av hans farfar, med Koji Sato smord till nästa Toyota-VD. Men biltillverkarens inställning till elbilar – att de inte är den enda lösningen för att ta itu med klimatförändringarna – har varit konsekvent under hela övergången.

2023 Toyota Prius XLE
I en nyligen presenterad presentation vid World Economic Forum i Davos, Schweiz, hävdade Toyotas chefsforskare Gill Pratt att de heltäckande elbilsstrategierna som tillkännagivits av vissa biltillverkare kommer att misslyckas med att uppnå utsläppsminskningsmål, noterade Automotive EVguiden.
Pratts argument, som du kan se här för det uppdaterade formuläret, eller nedan som Toyota själv presenterade i december 2021, lutar sig mycket mot de ändliga litiumtillförseln för batterier, vilket kommer att tvinga fram ett val mellan att sprida det tillgängliga litiumet över många mindre hybridbatterier eller koncentrera den i större förpackningar för elbilar.

Toyota befarade att ett litiumunderskott kommer att stoppa en aggressiv EV-växling
Pratt erbjöd en modell som antog en flotta på 100 förbränningsfordon med genomsnittliga utsläpp på 250 gram koldioxid per tillryggalagd kilometer och tillräckligt med litium för att göra 100 kwh batterikapacitet.
Om litium används för ett enda 100 kwh-paket, skulle 100-fordonsflottan fortfarande ha 99 förbränningsfordon och bara en EV, vilket resulterar i genomsnittliga utsläpp på 248,5 g/km. Om samma mängd litium användes för att tillverka 1,1-kwh batteripaket skulle det ge 90 hybrider och en större total minskning av utsläppen, till 205 g/km, hävdar Pratt i presentationen.

2023 Toyota Corolla Cross Hybrid
Detta är i linje med tidigare diskussionspunkter från Toyota, som har betonat att integrera hybrider, såväl som bränslecellsdrivlinor och till och med väteförbränningsmotorer, i en övergripande lösning för att minska utsläppen snarare än att enbart förlita sig på elbilar.
Medan en batterifabrik kan byggas på två eller tre år, hävdar Pratt, kan det ta mer än 15 år att bygga upp en ny litiumgruva.
I en video som släpptes i november 2021 hävdade Pratt att att pröva flera idéer för att minska utsläppen var det mest pragmatiska tillvägagångssättet, och noterade att tekniska förutsägelser vanligtvis är opålitliga. Han nämnde hajpen kring självkörande bilar som ett färskt exempel, och noterade att Toyota tog ett liknande tillvägagångssätt i det fallet och undersökte både förarassistans och autonom körning i stället för att gå all-in på det senare.
”Klimatkrisens insatser är för stora för att göra fel genom att fokusera på för få möjligheter,” sa han i videon och noterade att Toyota investerar i elbilar, men hävdar att ”mångsidiga lösningar kommer att minska mer koldioxidutsläpp tidigare.”
Men medan Toyota investerar i elbilar, har avgående vd Toyoda sagt att han ser USA:s mål på 50 % försäljning av elbilar till 2030 som ”mycket svårt”, och att 85 % av Toyotas fordon fortfarande kommer att ha avgasrör i slutet av decenniet. Toyotas tillbakadragande gentemot Kalifornien och andra stater som söker fler elbilar har också gett företaget en mycket mindre gynnsam optik med miljöpartister de senaste åren.
Toyotas utrullning av elbilar har också fått en instabil aspekt nyligen. Biltillverkaren förra hösten sägs ha pausat en del av sin EV-utveckling som en del av en bred utvärdering. På senare tid verkar Toyota ha gett grönt ljus till en dedikerad EV-plattform för senare under decenniet, även om detta verkar ha lite att göra med den verkställande förändringen eftersom Toyoda hade tipsat om att den skulle komma.
Mitt i dessa rapporter och en förändring i toppen har Toyota nyligen inte publicerat en uppdatering om hur något av detta kan påverka Toyotas fordonsmål. Men med tanke på den senaste förnyelsen av dess argument, kan det komma snart.